Războiul, injustițiile și haosul climatic nu sunt inevitabile. Aceste crize sunt cauzate sau sunt dependente de combustibilii fosili, precum gazul 🏭, și de sistemul 🤑 care le creează.
🎯 Putem să ne rupem din ciclul violenței, al crizei și al injustiției. Un viitor just din punct de vedere climatic și un viitor cu pace în lume depinde de această ieșire.
“O altă lume nu este doar posibilă, ea este pe drum. Într-o zi liniștită, pot să o aud respirând” -Arundhati Roy 💗
 
 

O lume fără gaz înseamnă…

Justiție Climatică

Trebuie să rămânem sub pragul de 1,5 grade Celsius încălzire globală pentru a evita punctele de vârf ale climatului și scăparea de sub control a creșterii temperaturii.

Gazul este un combustibil fosil care emite metan – un gaz cu efect de seră extrem de periculos și puternic, care, pe parcursul a 20 de ani, poate găti planeta de până la 105 ori mai mult decât CO2-ul.

Oprirea gazului ne-ar aduce cu un pas mai aproape de justiția climatică.

 

 

Case încălzite

A ne elibera de sărăcia energetică înseamnă a nu mai pune oamenii să aleagă între a mânca sau a-și încălzi casele.

Prin încurajarea rapidă a sistemelor de energie regenerabilă și a măsurilor de eficiență energetică, cum ar fi pompele de căldură și izolarea locuințelor (începând cu cele mai vulnerabile) casele se vor menține calde și  comunitățile vor fi protejate de prețurile volatile ale gazelor.

Locuințe sociale

Nu putem vorbi de încălzirea locuințelor, dacă locuințele nu există. E nevoie urgentă de locuințe sociale în orașele supra-aglomerate, alocate corespunzător celor mai vulnerabili dintre noi. Nu există justiție climatică, fără justiție locativă.
Stăm deja prost la capitolul ăsta pe plan local când vine vorba de locuințe pentru toți și toate. Pe plan intern avem oameni care necesită acest sprijin. Și, mai mult, avem nevoie de o viziune de viitor având în vedere și valul de refugiați ce vor fugi de dezastrele climatice din sudul global, refugiați pe care trebuie să îi primim în locuințe, nu în corturi permanentizate sau la granițe închise.

Tranziție justă

Ne place sau nu, epoca fosilelor se va sfârși.

În loc să o lăsăm pe ultimul minut și să creăm condițiile perfecte pentru sărăcia a milioane de oameni, ar trebui să începem CHIAR ACUM, cu o tranziție gestionată care protejează drepturile și mijloacele de trai ale lucrătorilor. Această tranziție presupune oprirea imediată a gazelor și înlocuirea lor cu alternative regenerabile.

 

Oamenii au puterea

Extragerea, distribuția și arderea gazelor conduc întotdeauna la violență și opresiune.

Fracking-ul și forajul înlocuiesc comunitățile, de obicei violent, și distrug mediul înconjurător. Conductele sunt locul militarizării și conflictelor geo-politice. Regimurile autoritare, inclusiv Rusia, sunt susținute de exportul de gaze.

Oprirea gazului ar ajuta comunitățile să-și recupereze pământul, libertatea și puterea. Banii ar putea merge înapoi în comunitățile noastre, în loc să se îndrepte către profitul corporativ sau către regimurile autoritare și cuferele lor de război.

 

Grijă față de lumea înconjurătoare

Trăim deja într-o lume cu schimbări climatice, iar sistemele de energie regenerabilă descentralizate, la scară mai mică, sunt mult mai rezistente la impactul asupra climei decât centralele electrice centralizate.

Aerul, apa și solul mai curate și un sistem energetic conceput pentru a satisface nevoile oamenilor, nu pentru a maximiza profitul, vor însemna comunități mai sigure și mai sănătoase.

Societățile care sunt pregătite să aibă grijă una de cealaltă, indiferent de ceea ce va aduce viitorul – aceasta este o lume pentru care merită să lupți.