υΛΙΚΟ ΣΤΑ εΛΛΗΝΙΚΑ - RESOURCES IN GREEK

Ονόμασαν “φυσικό” αέριο ένα ακόμα ορυκτό καύσιμο. Το ορυκτό αέριο, όπως θα πρέπει να το λέμε, δεν έχει τίποτα το φυσικό. Το ορυκτό αέριο αποτελείται κατά 90% από μεθάνιο (CH4), ένα επικίνδυνο αέριο του θερμοκηπίου, πιο επιβλαβές από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

Το μεθάνιο είναι  είναι κατά  πιο δραστικό κατά 84 φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα 20 χρόνια μετά και κατά 24 φορές 100 χρόνια μετά.
Άρα σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για “μεταβατικό” καύσιμο προς ένα ενεργειακά βιώσιμο μέλλον.

Στη σελίδα αυτή υπάρχει υλικό ελεύθερο προς χρήση από όποιο άτομο ή ομάδα θέλει να το χρησιμοποιήσει.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο gr.gastivists@gmail.comΗ άνοιξη έρχεται!

Αντιμετωπίζουμε πολλές κρίσεις: η ενεργειακή κρίση, η κλιματική κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση του κόστους ζωής συνδέονται μεταξύ τους. Φτιάξαμε το #SpringIsComing να πούμε αυτή ακριβώς την ιστορία. www.springiscoming.org, https://gastivists.org/greece-resources/

Αυτή η συναρπαστική ταινία μικρού μήκους, με συνεντεύξεις ανθρώπων που συμμετέχουν σε κινήματα από όλη την Ευρώπη και την Αφρική, είναι μια ιστορία για το γιατί πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την εποχή των ορυκτών καυσίμων και να προχωρήσουμε σε ένα δημοκρατικό και ανανεώσιμο ενεργειακό μέλλον.

Στόχος μας είναι η ταινία να γίνει ένα εργαλείο αφήγησης ιστοριών και κινητοποίησης  για να μας εμπνεύσει, για να συζητήσουμε μεταξύ μας , να βάλουμε κοινούς στόχους και να αυτοοργανωθούμε.

Το βίντεο δημιουργήθηκε μαζί με μια ιστοσελίδα –στο  www.springiscoming.org– όπου θα βρείτε μια βάση δεδομένων με καλέσματα για δράση από κινήματα σε όλη την Ευρώπη τόσο σε σχέση με το κόστους διαβίωσης (ενέργεια, θέρμανση, κατοικία, κ.λπ.), την ενεργειακή και κλιματική κρίση.

 

 

 

Το fracking έρχεται στην πόρτα μας!

 Οι εισαγωγές ορυκτού αερίου από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα φτάνουν το 33% της ετήσιας κατανάλωσης – και όλο σχεδόν αυτό το αέριο παράγεται με την καταστροφική μέθοδο του fracking. Το fracking είναι καταστροφικό για το κλίμα και για τις κοινότητες που επηρεάζονται από τη βάναυση αυτή μέθοδο εξόρυξης. Η Ευρώπη οφείλει να αποδεσμευτεί από το ορυκτό αέριο για ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση Το fracking έρχεται στην πόρτα μας

Εκστρατεiα για τη δiaσωση της ΕλληνικΗς ΤΑφρου

Η Πανελλαδική Συνέλευση για την Προστασία της Ελληνικής Τάφρου ξεκίνησε  την 1η Φλεβάρη εκστρατεία για τη διάσωσή της, με πρώτο σταθμό τη συλλογή υπογραφών στο ψήφισμα  που ζητά να ανακηρυχθεί Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή.

H αξία της Ελληνικής Τάφρου είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Ξεκινάει από τη Ρόδο και περνώντας νότια της Κρήτης φτάνει στο Ιόνιο. Είναι μια υποθαλάσσια οροσειρά, με χαράδρες που φτάνουν ως και τα 5 χλμ βάθος.
Γνωστές, ωστόσο, είναι και οι αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων να επιτρέψουν την καταστροφή της, καθώς σε αυτή την περιοχή εντοπίζονται τα κοιτάσματα πετρελαίου και ορυκτού αερίου που θα μας επιτρέπουν «να τρώμε με χρυσά κουτάλια» σε κάποια (πόσα αλήθεια;) χρόνια.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ

 

Αέριο 101
Το απόλυτο κιτ για ακτιβιστές!

 

Ένας χρήσιμος οδηγός για ακτιβιστ@ς, αλλά και για όσ@ς νοιώθουν ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσουμε την επέλαση της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων. 

Στον οδηγό υπάρχουν εκθέσεις και αναλύσεις, βίντεο και ιδέες για δράσεις. 

Δημιουργήθηκε από τις Laia Segura, υπεύθυνη εκστρατειών κλιματικής δικαιοσύνης και ενέργειας και Eilidh Robb, υπεύθυνη εκστρατειών για το αέριο των Friends of the Earth Europe

Με αφορμή το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο για το ορυκτό αέριο LNG στην Αθήνα και την παράλληλη αδράνεια στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, μέλη διάφορων περιβαλλοντικών ομάδων προέβησαν σε μια ακτιβιστική δράση στον χώρο του συνεδρίου λίγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού και του υπουργού Περιβάλλοντος.

***

Mε παρέμβασή τους στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο για το LNG που είναι σε εξέλιξη στο ξενοδοχείο Grand Hyatt της Αθήνας, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, ακτιβίστριες και ακτιβιστές διατράνωσαν σήμερα την αντίθεσή τους στον εγκλωβισμό στο δήθεν «φυσικό» αέριο που καταλήγει μόνο στη διατήρηση των κερδών της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων. Η εμμονή των κυβερνήσεων, τόνισαν τα ακτιβιστ@, στη χρήση LNG ούτε ενεργειακή ασφάλεια προσφέρει, ούτε συντελεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενώ δημιουργεί νέους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Η κοινή ακτιβιστική παρέμβαση έφερε 4 ομάδες μαζί για να εκφράσουν ότι η κλιματική κρίση επιφέρει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα άτομα της κοινωνίας και κυρίως στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, όπου χρειαζόμαστε τολμηρά αιτήματα και συντονισμένες συλλογικές δράσεις για να οικοδομήσουμε έναν κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο κόσμο στον οποίο όλ@ θα θέλουμε να ζήσουμε. Παρόλα αυτά και ενώ μόλις τελείωσε η 27η Διασκέψη για το Κλίμα στην Αίγυπτο, σήμερα πραγματοποιείται το 22ο Παγκόσμιο Συνένδριο για το LNG. Αυτό βρίσκεται σε αντίθεση με τις πραγματικές λυσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Τι είπαν οι ακτιβίστριες και ακτιβιστές:

Με την παρέμβασή τους στο 22ο «World LNG Summit & Awards», τα ακτιβιστ@ τόνισαν πως για όλους τους παραπάνω λόγους, «αλλά και γιατί αρνούμαστε να είμαστε απλοί παρατηρητές σε όσα συμβαίνουν γύρω μας, σε όσα αποφασίζονται για μας χωρίς εμάς, επιλέξαμε να παρέμβουμε στο εν λόγω συνέδριο. Για να ακουστεί η φωνή μας και να τονίσουμε την αντίθεσή μας στο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Για να δείξουμε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για την παραγωγή ενέργειας, προσβάσιμη σε όλ@. Δεν μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους, σε χλιδάτα ξενοδοχεία, με την κοινωνία απ’ έξω να υφίσταται τις συνέπειες των πράξεων τους». 

“Δεν υπάρχει ενεργειακή κρίση. Υπάρχει κρίση αισχροκέρδειας. Αυτόν τον χειμώνα πολλά άτομα θα υποφέρουν από το κρύο γιατί δε θα έχουν να πληρώσουν για θέρμανση ενώ οι πετρελαϊκές και οι πάροχοι ενέργειας παρουσιάζουν υπερκέρδη. Πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας σύμφωνα με την τιμή της ακριβότερης πηγής, του ορυκτού αερίου, ανεξάρτητα από την πηγή παραγωγής. Οι άνθρωποι σε αυτό το συνέδριο όπου μόνο η είσοδος κοστίζει 4000 ευρώ, θέλουν να μας φέρουν το ακόμα ακριβότερο υγροποιημένο αέριο LNG και να παρουσιαστούν ως σωτήρες. Η ΔΕΗ είναι από τους κύριους χορηγούς, κάτι που κάνει εξωφρενικά προφανή τη σύγκρουση συμφερόντων. Μεγάλοι χορηγοί επίσης είναι 2 εταιρείες LNG από το Τέξας, η ελληνική εφοπλιστική Capital, η γαλλική Total και λοιπές πετρελαϊκές και λόμπι. Τι μας ετοιμάζουν; Πανάκριβους λογαριασμούς με οικολογική και κλιματική καταστροφή και κερασάκι μια ολοένα αυξανόμενη πολεμική ρητορική.”

“Θέλουμε Κλιματική Δικαιοσύνη και παύση των ορυκτών καυσίμων, ενεργειακή δημοκρατία αντί για φτώχεια”

Ποια ήταν η δράση:

Ακτιβιστές εισήλθαν στο ξενοδοχείο στον χώρο του συνεδρίου και ενώ παρίσταναν τους συμμετέχοντες αποκάλυψαν συνθήματα με στόχο να ξεμπροστιάσουν την καταστροφική και υποκριτική πολιτική που ακολουθούν σχετικά με το LNG .

Στην είσοδο του ξενοδοχείου άλλα ακτιβιστ@ έκαψαν λογαριασμούς ρεύματος για να διαμαρτυρηθούν για το εξωφρενικό κόστος αλλά και την παράλογη σύνδεση των λογαριασμών με την πιο ακριβή πηγή που είναι το αέριο, ενώ το LNG για το οποίο γίνεται το συνέδριο είναι ακόμα ακριβότερη μορφή αερίου. Επίσης ήθελαν να υποδείξουν τη σύγκρουση συμφερόντων της ΔΕΗ, που είναι χορηγός του συνεδρίου.

Στη δράση συμμετέχουν άτομα από: Support EarthGastivists GreeceExtinction Rebellion Athens, Άγρυπνοι Πολίτες

Επισυνάπτονται επιπλέον πληροφορίες

Αναλυτικότερα:

Το Συνέδριο και οι μύθοι για το «φυσικό» αέριο

To 22o Παγκόσμιο Συνέδριο LNG φιλοξενείται αυτές τις μέρες στην Αθήνα. Η επιλογή της Αθήνας προφανώς δεν είναι τυχαία, αφού η κυβέρνηση διακηρύσσει σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη για όλο και περισσότερο «φυσικό» αέριο, που θα μας βγάλει από την ενεργειακή κρίση και θα ενισχύσει το ρόλο της χώρας μας ως ενεργειακό κόμβο, δήθεν απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη. Φυσικά κάθε άλλο παρά καλό, «φυσικό» και καθαρό είναι αυτό το αέριο. Πρόκειται για ορυκτό καύσιμο, το ορυκτό αέριο, που η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων εδώ και δεκαετίες μας το πουλάει ως «φυσικό», ως εναλλακτικό. Το συγκεκριμένο συνέδριο, δε, αφορά το LNG (Liquefied “Natural” Gas), δηλαδή το Υγροποιημένο “Φυσικό” Αέριο – ΥΦΑ. 

 Η εμμονή των κυβερνώντων στον εγκλωβισμό μας στο ορυκτό αέριο έχει ένα και μοναδικό στόχο, τη διαιώνιση των κερδών της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων. Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα ξεφουσκώσουν με περισσότερες εισαγωγές ή εξορύξεις αερίου. Αντίθετα, θα μας εγκλωβίσουν στο φαύλο κύκλο της εξάρτησης μας από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ θα βιώνουμε ακόμα πιο έντονες τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην καθημερινότητά μας και ταυτόχρονα θα υποβαθμίζεται το περιβάλλον γύρω μας με την καταστροφή ολόκληρων φυσικών περιοχών, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς.

Για όλους αυτούς τους λόγους, λέμε σε κυβερνήσεις και βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων: Θα μας βρίσκεστε μπροστά σας με όσα μέσα διαθέτουμε, μέχρι να σταματήσει αυτό το έγκλημα εις βάρος μας. 

Τι είναι, αλήθεια, το LNGΕδώ όλες οι απαντήσεις

Βίντεο της κολεκτίβας Gastivists GreeceTo “καθαρό φυσικό” αέριο είναι ένα βρώμικο ψέμα


Εκδηλωση της πρωτοβουλιας "μας σκαβουν το λακκο" στην κωνσταντινουπολη

Οι καταστροφικες συνεπειεσ τησ χρησησ ορυκτων καυσιμων και η προοπτικη ενοσ πολεμου

 

LNG:
ΤΟ ΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ

 

Τι είναι, αλήθεια, το LNG;

Το LNG (ΥΦΑ) είναι ορυκτό αέριο, μόνο που δεν μεταφέρεται μέσω αγωγών σε αέρια μορφή, αλλά ψύχεται στους  -162°C προκειμένου να υγροποιηθεί και να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις με πλοία. Κάτι που σημαίνει ότι όταν μιλάμε για το LNG στην Ευρώπη, μιλάμε για αέριο που εξορύσσεται, υγροποιείται, μεταφέρεται με πλοία, μετατρέπεται ξανά σε αέριο, και στη συνέχεια διοχετεύεται στους αγωγούς του δικτύου αερίου για την παραγωγή ενέργειας και τη θέρμανση. Και είναι ακόμα πιο επιβλαβές για το κλίμα, το περιβάλλον και τις κοινωνίες*.

Το LNG λόγω της μακράς και πολύπλοκης αλυσίδας παρασκευής και μεταφοράς του, έχει σαν αποτέλεσμα περισσότερες διαρροές επικίνδυνων αερίων του θερμοκηπίου. Η διαδικασία υγροποίησης θεωρείται ότι είναι το τμήμα της διαδικασίας με τις μεγαλύτερες διαρροές και εκπομπές μεθανίου, με τη μεταφορά του να ακολουθεί. Επιπλέον, μεγάλες ποσότητες εισαγόμενου LNG στην Ευρώπη είναι αέριο που εξορύσσεται κατά μεγάλο ποσοστό με τη μέθοδο fracking, έναν από τους πιο ρυπογόνους και επιβλαβείς τρόπους άντλησης του καθώς οδηγεί σε καταστροφή τεράστιων εκτάσεων, εκτοπίσεις πληθυσμών, ενώ απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας για την ίδια την εξόρυξή του. Πρόσφατες υπέρυθρες φωτογραφίες έδειξαν τη διαρροή μεθανίου από τα υποτιθέμενα «πράσινα» πλοία LNG, υποστηρίζοντας τα ευρήματα που αποδεικνύουν ότι η διαρροή μεθανίου είναι πολύ χειρότερη από ό,τι νομίζαμε, ή υποτιμημένη, σε χώρες όπως εκείνες του Κόλπου – από όπου η Ευρώπη αναζητά πιθανούς νέους προμηθευτές LNG. 

Πέραν ωστόσο των τιμών του αερίου και της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος για νέες υποδομές, είτε πρόκειται για εξορύξεις, είτε για αγωγούς και τερματικούς σταθμούς LNG, οι υποδομές αυτές έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η αλιεία, η γεωργία, και αυτές είναι εμφανείς όπου έχουν κατασκευαστεί.

Γι’ αυτό λέμε πως το ορυκτό αέριο, υγροποιημένο ή μη, δεν πρέπει να θεωρείται «πράσινη» επιλογή. Δεν συντελεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κατάρρευσης, ενώ στην πραγματικότητα σαμποτάρει τις πραγματικές λύσεις.

 


Πατήστε στην εικόνα για να δείτε ολόκληρη την έκδοση   

10 λόγοι που εξηγούν γιατί το υγροποιημένο ορυκτό
αέριο είναι η λάθος επιλογή για την Ευρώπη

 

Γιατί το LNG πρωτγαωνιστεί στο ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης; Το κείμενο αποδεικνύει ότι πρόκειται για έναν επικίνδυνο αντιπερισπασμό, που μας απομακρύνει από τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που τόσο πολύ χρειαζόμαστε.

 O ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

Το Σάββατο 14/5 στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, κινήματα από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο συναντήθηκαν, αλληλοενημερώθηκαν και συζήτησαν για τα ζητήματα που ανακύπτουν με αφορμή την ενέργεια, τις εξορύξεις, την ανάπτυξη των βιομηχανικών ΑΠΕ, τη στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου και τα γεωπολιτικά παιχνίδια.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι:

Κυριάκος Χάλαρης (Μας σκάβουν τον λάκκο- Ελλάδα)
Φώτης Μπενλίσοϊ (Kazma Birak- Τουρκία)
Çağla Elektrikçi (Kazma Birak- Κύπρος)
Μυρτώ Σκουρουπάθη (Μας σκάβουν τον λάκκο- Κύπρος)

Και έγιναν παρεμβάσεις από τους/ις:

Τάσος Σαραντής (διωκόμενος δημοσιογράφος, Εφημερίδα των Συντακτών) Βασίλης Χλης (#SaveTinos) Δέσποινα Σπανούδη (εκπρόσωπος Πανελλαδικού Δικτύου Συλλογικοτήτων για την Ενέργεια)

Ενώ το συντονισμό έκανε η Εμμανουέλα Τερζοπούλου (Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας)

Η αναμετάδοση και βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης έγινε από το https://omniatv.com/

 

 

 

 

Το ορυκτό αέριο, η ακρίβεια στο ρεύμα και τι μπορεί να γίνει αλλιώς

Η εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από το ορυκτό αέριο έδειξε τις δυσμενείς της συνέπειες μέσα από τις θηριώδεις αυξήσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών τους τελευταίους μήνες. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να αναμένεται να εντείνει τις επιπτώσεις, συζητήσαμε με τον Γιάννη-Ορέστη Παπαδημητρίου, μέλος της ερευνητικής δημοσιογραφικής ομάδας The Manifold, και τον Δημήτρη Τσέκερη μέλος της ερευνητικής κοοπερατίβας ThinkBee   τις αιτίες και τι βρίσκεται πίσω από το πρόσφατο κύμα ακρίβειας, πώς οι πολιτικές απελευθέρωσης της αγοράς σε συνδυασμό με τα ορυκτά καύσιμα οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και ποιες θα ήταν οι δίκαιες εναλλακτικές της καθαρής ενέργειας που δεν εφαρμόστηκαν.
 
 

Το ξeπλυμα των πετρελαϊκων: Γιατι η ΕΕ βαφτισε «πρασινο» το «φυσικο» αεριο

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο http://rednblack.gr

Το μάρκετινγκ μπορεί να κάνει το άσπρο μαύρο. Κάπως έτσι και οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων βάφτισαν το ορυκτό αέριο «φυσικό» (“natural” gas) και το πλάσαραν ως καθαρό καύσιμο. Η προπαγάνδα εδώ και δεκαετίες έχει κάνει τη δουλειά της και έτσι το αέριο θεωρείται καθαρό και οικονομικό καύσιμο. Βέβαια, αυτό δεν αφορά μόνο τις εταιρείες. Η διαχρονική εμμονή της ΕΕ να χαρακτηρίζει το ορυκτό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο για την απεξάρτηση από το κάρβουνο (ή το λιγνίτη στην περίπτωση μας), όπως και η πρόσφατη απόφαση της να το χαρακτηρίσει “πράσινο”, μαζί με την πυρηνική ενέργεια, τον ίδιο σκοπό έχουν: να θολώσουν τα νερά και να βγάλουν το μαύρο, πράσινο. Άλλωστε η χρηματοδότηση έργων υποδομής φυσικού αερίου μετρά πολλά δισεκατομμύρια.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
ορυκτο αεριο: μεροσ του προβληματος, οχι τησ λυσησΓαμήλιο πάρτυ ΕΕ - πετρελαιάδων: Κουμπάρα η ελληνική κυβέρνηση και εμείς ακάλεστ@


To Σάββατο (20/11/21) το μεσημέρι, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, ατομικότητες και συλλογικότητες συμμετείχαν απρόσκλητες στις “χαρέ

ς” της Κομισιόν και των πετρελαιάδων, με αφορμή την  5η λίστα PCI (Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος) που ανακοινώθηκε την Παρασκευή και προωθεί υποδομές ορυκτού (“φυσικού”) αερίου.

 Δείτε το βίντεο από τη δράση:

“Γαμήλιο πάρτυ ΕΕ – πετρελαιάδων. Κουμπάρα η ελληνική κυβέρνηση και εμείς ακάλεστ@”

Αθήνα, Γραφεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής
20.11.2021

Η ανακοίνωση της λίστας PCI (Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, έρχεται να επιβεβαιώσει το αδιέξοδο στο οποίο μας εγκλωβίζει η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση: περισσότερα έργα ορυκτού αερίου για την υποτιθέμενη μετάβαση σε ένα καθαρότερο ενεργειακά μέλλον. Επιμένουν να κατασπαταλούν δισεκατομμύρια ευρώ των ευρωπαίων φορολογούμενων για την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία τεράστιων υποδομών ορυκτού αερίου, αντί να προωθούνται έργα πραγματικής ενεργειακής μετάβασης (ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, διαχείριση της ζήτησης και μείωση της κατανάλωσης, επενδύσεις σε μικρές ΑΠΕ με κοινωνική ιδιοκτησία και έλεγχο). Τα έργα της λίστας PCI είναι “κοινού ενδιαφέροντος” μόνο για τις πολυεθνικές των ορυκτών καυσίμων. Οι κοινωνίες καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό, για αποφάσεις που λαμβάνονται ερρήμην τους, αφού οι διαδικασίες κατάρτισης της λίστας είναι εντελώς αδιαφανείς, σε σημείο που να προκαλούν την αντίδραση ακόμα και θεσμών της ΕΕ.

Ήρθε η ώρα να συντονιστούμε και να σταματήσουμε τα καταστροφικά τους σχέδια, μαζί με χιλιάδες ανθρώπους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και όχι μόνο, που αγωνίζονται για πολιτικές και νομοθεσία που βάζουν πρώτο το κοινωνικό συμφέρον και όχι τα οικονομικά συμφέροντα των πετρελαϊκών.


Για το λόγο αυτό, το Σάββατο 20/11/2021 βρεθήκαμε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και τελέσαμε, συμβολικά, τον γάμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το λόμπι των ορυκτών καυσίμων και κουμπάρα την ελληνική κυβέρνηση.

Αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς – Αλλάξτε πολιτική, όχι το κλίμα

Συμμετείχαν:
Extinction Rebellion Athens
Gastivists gr
Άγρυπνοι Πολίτες
Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή
Ατομικότητες

(CC) Photo: Agisilaos Koulouris, Kostas Karavasilis / Video: Agisilaos Koulouris, Άγρυπνοι Πολίτες

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών

20-21 Νοέμβρη 2021

Δισεκατομμύρια ευρώ σπαταλώνται για να χτιστούν αυτές οι υποδομές, εκατοντάδες εκατομμύρια απαιτούνται για τη λειτουργία τους κάθε χρόνο, ενώ με τις αυξημένες τιμές ορυκτού αερίου, ο τελικός λογαριασμός φτάνει σε αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες χθες, 19 Νοεμβρίου, την 5η λίστα PCI (Projects of Common Interest) ή Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος. Είναι τα έργα που αποφάσισαν οι τεχνοκράτες της Ε.Ε. και τα λόμπι των ορυκτών καυσίμων ότι χρειάζονται στην Ευρώπη για ένα «πράσινο» και «βιώσιμο» ενεργειακό μέλλον. Μόνο που, ως συνήθως, αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Η λίστα PCI αφορά τη χρηματοδότηση υποδομών και η κατάρτισή της γίνεται ερήμην μας, ενώ ο λογαριασμός φτάνει τελικά σε μας.

 

Tι είναι η λίστα PCI;

Tα PCI αναφέρονται σε μια λίστα με «σημαντικά» έργα για υποδομές στον τομέα της ενέργειας που κρίνονται απαραίτητα για να «μπορέσει η Ε.Ε. να πετύχει τους στόχους της ενεργειακής της πολιτικής για προσιτή, διασφαλισμένη και βιώσιμη ενέργεια». Οταν ένα έργο μπει στη λίστα PCI, την οποία συντάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή πολιτική υποστήριξη που μπορεί να έχει κάποιο έργο σε επίπεδο Ε.Ε. και έχει πρόσβαση σε σημαντική δημόσια χρηματοδότηση. Επίσης, σύμφωνα με τα επίσημα λόγια της Ε.Ε., τα έργα αυτά «προωθούν τον ανταγωνισμό στις ενεργειακές αγορές και συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., διαφοροποιώντας τις πηγές», ενώ θα «συμβάλλουν και στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της».

Τι είναι το Διευρωπαϊκό Δίκτυο στον τομέα της ενέργειας (Trans-European Networks for Energy – TEN-E); Είναι η πολιτική που επικεντρώνει στη σύνδεση των ενεργειακών υποδομών των χωρών της Ε.Ε. Ως μέρος της πολιτικής αυτής, έχουν θεσπιστεί εννέα πυλώνες προτεραιότητας και τρεις θεματικές περιοχές προτεραιότητας. Οπως αναφέρουν, η Ε.Ε. βοηθάει τις χώρες που εντάσσονται στους πυλώνες και στις θεματικές περιοχές να συνεργαστούν για να αναπτύξουν καλύτερα συνδεδεμένα δίκτυα ενέργειας και παρέχει χρηματοδότηση για νέες ενεργειακές υποδομές.

Οι εννέα πυλώνες προτεραιότητας περιλαμβάνουν έργα υποδομής όπως υπεράκτια διακρατικά ηλεκτρικά δίκτυα (και για την προώθηση των ΑΠΕ), υποδομές για την επέκταση και διασύνδεση των αγωγών ορυκτού αερίου (αυτό που μας έμαθαν να αποκαλούμε «φυσικό») και πετρελαίου (ωστόσο τα έργα υποδομής πετρελαίου δεν εντάσσονται πλέον στα χρηματοδοτούμενα έργα). Οι τρεις θεματικές περιοχές περιλαμβάνουν ανάπτυξη έξυπνων δικτύων, αρτηρίες/δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και διασυνοριακά δίκτυα για τη μεταφορά δεσμευμένου διοξειδίου του άνθρακα. Μέρος της υλοποίησης αυτών των πολιτικών είναι και τα έργα PCI.

Και ποιο είναι το πρόβλημα με τα PCI; Ολη αυτή η διαδικασία έχει προβλήματα, με κυριότερο ότι οι αποφάσεις παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες, με τα λόμπι των εταιρειών φυσικού αερίου να έχουν πρόσβαση και τεράστιες δυνατότητες επιρροής, ενώ οι κοινωνίες απλά πληρώνουν και υφίστανται τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών που γίνονται γι’ αυτές, χωρίς αυτές.

Ελλειψη διαφάνειας

Ολες αυτές οι αποφάσεις για προτεραιοποίηση και χρηματοδότηση ενεργειακών υποδομών λαμβάνονται μέσα σε ένα «μαύρο κουτί» όπου δεν υπάρχει καμιά πρόσβαση της κοινωνίας. Φορείς της κοινωνίας των πολιτών έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στη σύνταξη της μεθοδολογίας καθορισμού των έργων προτεραιότητας, αλλά είναι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (ENTSO-G) που έχει κυρίαρχη θέση στη λήψη αποφάσεων για αυτές τις διαδικασίες. Είναι αδύνατο για την κοινωνία να μάθει ποτέ ποια μεθοδολογία οδηγεί στην τελική λίστα PCI. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος της διαδικασίας συνολικά. Ευρωβουλευτές έχουν προτείνει τη βελτίωση αυτής της αδιαφανούς και μεροληπτικής διαδικασίας στον αναθεωρημένο κανονισμό του ΤΕΝ-Ε. Ακόμα και ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής είχε εκφράσει κριτική σχετικά με τη διαδικασία της κατάρτισης της 4ης λίστας PCI και είχε ζητήσει από την Επιτροπή να γίνουν βελτιώσεις κατά τη διαδικασία σύνταξης της 5ης λίστας PCI.

Παράλληλα, η Επιτροπή δεν παρουσίασε ποτέ με ποιον τρόπο ενσωμάτωσε τα σαφή αποτελέσματα των δύο τελευταίων δημόσιων διαβουλεύσεων που έγιναν για τα έργα αερίου που εντάχθηκαν στη λίστα PCI: πάνω από το 96% όλων των συμμετεχόντων εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τη συμπερίληψη των έργων ορυκτού αερίου στην 5η λίστα, ενώ ήδη και για την 4η λίστα, πάνω από το 99,5% των συμμετεχόντων είπε όχι στα έργα υποδομής για το ορυκτό αέριο. Ακόμα και ο ACER (Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας), που είναι ένα ανεξάρτητο δίκτυο για την ολοκλήρωση της εσωτερικής ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας για τον ηλεκτρισμό και το ορυκτό αέριο, έχει υπογραμμίσει την έλλειψη διαφάνειας.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες πληρώνουν τέσσερις φορές αυτές τις υποδομές ορυκτού αερίου: δισεκατομμύρια ευρώ σπαταλώνται για να χτιστούν αυτές οι υποδομές, εκατοντάδες εκατομμύρια απαιτούνται για τη λειτουργία τους κάθε χρόνο, ενώ με τις αυξημένες τιμές ορυκτού αερίου, ο τελικός λογαριασμός φτάνει σε αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Τέλος, το κόστος παροπλισμού όλων αυτών των υποδομών, αφού οι κλιματικοί στόχοι της Ε.Ε. προβλέπουν πλήρη απεξάρτηση από το φυσικό αέριο, θα είναι τεράστιο, καθώς μεγάλα τμήματά τους δεν θα χρειάζονται ή δεν θα είναι κατάλληλα για τη μεταφορά υδρογόνου, αντίθετα με όσα υποστηρίζουν αυτοί που τις προωθούν. Και όλα αυτά τα δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να χρεωθούν τελικά στους καταναλωτές ορυκτού αερίου, τη στιγμή που εκατομμύρια Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν την ενεργειακή φτώχεια και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί με τις αυξημένες τιμές καυσίμων.

Ο μύθος της απεξάρτησης

Από το 2013, η «ανάγκη» απεξάρτησης από τη Ρωσία και η αναζήτηση εναλλακτικών παρόχων ορυκτού αερίου αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό για τη διαμόρφωση της λίστας PCI. Ωστόσο, ακόμα και τώρα, μετά την κατασπατάληση δισεκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις, η Ρωσία παραμένει μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής ορυκτού αερίου για την Ευρώπη, και όχι μόνο αερίου που μεταφέρεται με αγωγούς, αλλά και υγροποιημένου (LNG).

Και όλα αυτά γίνονται με τον μανδύα της «πράσινης» ανάπτυξης και ενός «καθαρότερου» ενεργειακά μέλλοντος, μιας και το ορυκτό αέριο βαφτίστηκε μεταβατικό καύσιμο (μαζί με την πυρηνική ενέργεια). Αγνοούνται επιδεικτικά οι εκπομπές μεθανίου (το ορυκτό αέριο είναι κατά 90% μεθάνιο), ενός αερίου του θερμοκηπίου πιο επικίνδυνου από το διοξείδιο του άνθρακα (το μεθάνιο είναι κατά 84 φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα 20 χρόνια μετά). Τα έργα της λίστας PCI δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατά με τους κλιματικούς στόχους της Ε.Ε. και μας κλειδώνουν σε ένα ζοφερό μέλλον, όπου οι εταιρείες των ορυκτών καυσίμων θα ορίζουν τη ζωή μας και το μέλλον του πλανήτη.

Το ορυκτό αέριο είναι ακόμα ένα ορυκτό καύσιμο και τροφοδοτεί την κλιματική κρίση. Αντί λοιπόν να επενδύουμε σε έργα ενεργειακής αποδοτικότητας, διαχείρισης της ζήτησης και μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, αλλά και αξιοποίησης των τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και όχι του λόμπι των βιομηχανικών ΑΠΕ), η Ε.Ε. και η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθούν να κάνουν τα χατίρια του πανίσχυρου λόμπι των ορυκτών καυσίμων, στέλνοντας τελικά στις ευρωπαϊκές κοινωνίες έναν φουσκωμένο λογαριασμό.

Ερμιόνη Φρεζούλη, Μανώλης Σαββάκης, Μέλη των Gastivists Gr

 

 

 

Ορυκτά καύσιμα:

Ένα βρώμικο παιχνίδι


Μύθοι και αλήθειες για το ορυκτό αέριοΓιατί το "φυσικό" αέριο δεν είναι τόσο φυσικό;