Colectivul Gastivists este o echipă mică de oameni motivați, activi într-o varietate de lupte legate de climă și opresiune din diferite țări. În România, acesta își propune să sprijine grupurile locale care luptă împotriva infrastructurii de gaze și exploatări noi. Cu accent pe crearea de conexiuni între acestea și diferitele grupuri din întreaga lume, colectivul contribuie la dezvoltarea unei mișcări care vrea să oprească (tot) gazul și va duce la o tranziție energetică justă.

Viziunea noastră - o lume fără gaz

Suntem motivați nu numai de urgența de a pune capăt gazului – și epocii exploatării combustibililor fosili – ci și de viziunea noastră pentru un sistem energetic conceput pentru a satisface nevoile oamenilor, pentru autonomia acestora și pentru pace. 

 

Pentru un mâine liber de Putin și alți petro-dictatori. 

 

Un mâine fără climat ostil și alimentări de războaie cu combustibili fosili. 

 

Un mâine de justiție și pace climatică. 

 

Știm ce se va întâmpla dacă vom continua cu o economie bazată pe combustibili fosili. Țările bogate și puterile globale precum SUA și Europa, deși poartă sloganuri de „democrație” și „pace”, au ignorat această problemă de ani de zile. Ignorând cererile urgente pentru o tranziție justă de la petrol și gaze, acestea au alimentat criza climatică, permițând în același timp regimurilor autoritare – precum cel al lui Putin – să crească la putere. De asemenea, știm că există o cale de renunțare la gaze care i-ar proteja pe cei mai vulnerabili. Dacă acordăm prioritate nevoilor și siguranței oamenilor, ne putem asigura că lupta împotriva gazelor este și o luptă pentru o tranziție justă, către un sistem energetic mai echitabil și mai durabil. 

 

Viziunea noastră se uită la justiție climatică, la nevoia de case încălzite, la tranziție justă. Noi vedem oamenii ca având puterea schimbării și grija necesară ca aceasta să aibă loc.

 

Citește aici viziunea noastră despre o lume fără gaz!

 

Contextul din românia

În România se promite independența de gazul rusesc de mai bine de 20 de ani. Pentru a obține asta s-a înaintat, pe de o parte, proiectele de exploatare a gazelor din Marea Neagră și, pe de altă parte, gazoductele de mii de kilometri pentru a importa gaz azer. Ambele surse de gaze pune România în poziția geografică de a și exporta, la rândul ei, gaz spre Europa de vest.

Pentru implementarea acestor proiecte (de extracție și transport) pe parcursul anilor s-a modificat legislația, s-au încălcat legi de protecția a cel puțin 10 rezervații naturale și s-au bifat în treacăt consultațiile publice, analizele de impact sociale și de mediu, capacitatea României de a duce la capăt aceste proiecte și a le neutraliza ulterior. Bife care nu se uită la nevoile reale, de aici și acum, a majorității covârșitoare a oamenilor, ci doar facilitează implementarea unor proiecte distrugătoare, ancorate în economia capitalistă de exploatare și de interese private.

Despre mega-gazoductul BRUA (în curând aici)
Despre exploatările din Marea Neagră (în curând aici)
🔥🔥🔥 Gazul alimentează războaie. În Ucraina, în Mediterană, curând și în Marea Neagră. 🔥🔥🔥
 🧩 Vedem azi cum presiunea pe independența față de gazul rusesc prezintă ca salvatoare politicile cu privire la extinderea infrastructurii de gaze și reîntoarcerea la exploatări de resurse contestate, mascate cu aură-naționalistă de cele mai multe ori 🧩 (ex. exploatarea de cărbuni, legea privind modificarea ariilor protejate pentru construirea hidrocentralelor etc).
 
 
⚡️⚡️ Ori aceste politici contravin încercărilor, și-așa mult prea sumare, de a ne atinge obiectivele climatice. Pe lângă războiul din Ucraina, care contribuie încă necontorizat la emisiile de gaze cu efect de seră, România și întreaga Europă continuă să accelereze criza climatică. Deciziile pe care președintele româniei, prim-ministrul și ministrul energiei le anunță de câteva săptămâni sunt de fapt 🙏 “business as usual” 🙏, decizii vândute publicului acum ca urgență din cauza războiului. Mai exact, folosesc războiul ca o oportunitate de a-și avansa interesele de profit, în ciuda faptului că în ultimii ani s-a demonstrat tot mai mult că: gazul nu este o soluție, gazul din Marea Neagră nu este sustenabil financiar, și de fapt toată structura economică bazată pe gaz (așa cum s-a văzut și cu petrolul) nu amplifică așa-numita securitate națională, ci alimentează războaie inter-etnice și colapsul climatic.

 

✊ În timp de criză nu ne așteptăm la mai puțin, ci la mai mult! ✊
 

 

Despre gaz, criză climatică, capitalism și război (sau militarizare în unele zone) s-a mai scris pe cazul gazoductului EastMed aici https://stopeastmed.org/ despre cazul Mozambiqului și al Argentinei aici https://gastivists.org/fossil-gas-supply-chains/ și aici puteți citi despre planurile din Marea Neagră.
 
p.s.♟♟ Rusia a invadat Ucraina! Gazul rusesc finanțează crimele de război de pe teritoriul Ucrainei. Și trebuie să fim atente când ne aruncăm la soluții pentru “securitatea națională” și “securitatea energetică a Europei” dacă nu cumva lobby-ul pre-război de a prezenta gazul ca soluție verde si sigură nu profită de fapt de criza umanitară provocată de interesele imperialiste – la care România se aliază fără prea multă contemplare.
 
Sumarizăm: Oameni, nu profit!

Protest la cluj - Oameni, nu profit!

Alături de tinerii de la Fridays For Future și de la Sindicatul Studenților și Elevilor Militanți pe data de 25 martie 2022 am protestat la Cluj sub egida #OameniNuProfit, un protest ce a avut loc la nivel global, în aceeași zi. Ne-am articulat gândurile împotriva războiului și a crizei climatice, într-o cheie critică cu privire la  sistemul care le creează. În această secțiune găsiți textul evenimentului, poze și un scurt video de la acțiune.

Ieșim în stradă împotriva războiului și a schimbărilor climatice și le reamintim celor care își folosesc puterea de decizie în mod distructiv că ne prețuim viețile și viitorul mai mult decât își prețuiesc ei profitul și puterea.
 
Traversăm o perioadă critică pentru noi toți. Ca și cum sistemul profund viciat în care trăim nu ne-ar fi demonstrat deja că e dispus să ne consume viețile pentru avantajul celor puternici pe parcursul ultimilor ani, ne-am trezit în fața unui război născut din imperialism și din setea de putere politică și financiară a celor care fac regulile — care amenință să escaladeze. În același timp, o serie de catastrofe mai mari, dar mai ignorate se prefigurează cu fiecare fracțiune de grad cu care temperatura crește.
Războiul și schimbările climatice sunt doar câteva fațete ale crizelor inevitabile ale sistemului în care trăim. Între acestea există legături evidente și cauze comune. Dependența de combustibili fosili a economiilor noastre ne compromite definitiv viitorul pe o planetă locuibilă și finanțează un arsenal de tancuri și rachete sub care tot noi suntem zdrobiți, într-un final.
 
Vrem schimbări sistematice, nu schimbări climatice. Vrem o lume decarbonizată, demilitarizată și decolonizată. Vrem o lume în care să putem trăi fără amenințarea constantă a dezastrelor viitoare și prezente.
Stă în puterea noastră să ne organizăm și să construim o lume în care ne decidem singuri/e viitorul.
 
25 martie.
Traseu: Prefectura Cluj — Str. Piața Avram Iancu — Bld. Eroilor — Piața Unirii — Str. Memorandumului — Str. Moților — Str. Petru Maior — Piața Lucian Blaga — Str. Napoca — Piața Unirii
 
Hai în stradă.

 

Materiale de distribuit

Flyer de prezentare și contact

Se pot printa 2 flyere pe pagină A4, față-verso pe latura scurtă.

Abțibilde

Se pot printa în format 5×7 cm

 

Episod radio despre COP26, gazele fosile și ritualuri colective

În noiembrie 2021, în cadrul proiectului Focus Atelier a Asociației Reciproca din Cluj am conturat acest episod radio despre mai multe teme ce se întrepătrund. Fiind în preajma evenimentului COP26 (a 26-a conferință pe schimbări climatice a Națiunilor Unite, de data aceasta în Glasgow) și participând la evenimentele din afara conferinței și ca opoziție critică la aceasta, am vorbit despre atmosfera din strada protestatară care s-a creat, contra-forumul care s-a organizat în acele zile și unde se mai găsește speranța, date fiind anunțurile tot mai catastrofale cu privire la viitor. Un episod atât tehnic, despre efectele climatice ale exploatării gazelor fosile, cât și creativ, în căutarea unui echilibru între luptă și repaus, între revoltă și respirație profundă.
 
Synopsis:
Solidaritatea și ritualuri colective. Un episod despre mișcări sociale de mediu la intersecția dintre a mai lupta împotriva
crizei climatice și a îi supraviețui. Cum ne organizăm, vocile cui le ascultăm, si cum împreuna putem crea forme de a ne întări, dincolo de
incertitudinile pe care viitorul ni le pregătește.

Animații de vizionat și distribuit 🙂

Dacă vrei să te implici în campania din România, ne poți urmări pe facebook aici  și ne poți scrie la email-ul ani@gastivists.org